Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μικρές και ευέλικτες Ομάδες για όλα τα αγροτικά προϊόντα

Θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για όλα τα προϊόντα από τις Βρυξέλλες

Αλεξανδρής Πέτρος|  31/01/2014 - 12:56 μμ
Σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και όχι µόνο στα οπωροκηπευτικά, θα µπορούν να ιδρύονται από το 2015 Oµάδες Παραγωγών και να ζητούν χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, σύμφωνα με µε τον κανονισµό 1305/2013 για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Εξετάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριζόντια πριµοδότηση των Οµάδων Παραγωγών σε όλα τα προγράµµατα.Εξετάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριζόντια πριµοδότηση των Οµάδων Παραγωγών σε όλα τα προγράµµατα.
Όπως ισχύει, τον ελάχιστο αριθµό µελών τον αποφασίζει το κράτος µέλος, ενώ το ποσοστό χρηµατοδότησης επί της παραγωγής αυξάνεται από το 4,6% που ισχύει τώρα στο 10%. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση αναφερόµαστε σε υφιστάµενες οµάδες, ενώ το ποσοστό 10% επί του τζίρου αφορά υπό σύσταση οµάδες, οπότε και εκτιµώµενη παραγωγή σε βάθος πενταετίας. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης που ορίζει ο κανονισµός ετησίως είναι τα 100.000 ευρώ.



Εξετάζεται, επίσης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η οριζόντια πριµοδότηση των Οµάδων Παραγωγών σε όλα τα προγράµµατα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι, εάν εφαρµοστεί, θα προηγούνται τα υποψήφια Σχέδια Βελτίωσης ή οι επενδύσεις στην Εµπορία και Μεταποίηση όσων υποβάλουν οµαδικά φάκελο υποψηφιότητας, µε τη µορφή Οργάνωσης Παραγωγών.

Αναλυτικά, ο κανονισµός αναφέρει τα παρακάτω για την ενίσχυση ίδρυσης οµάδων παραγωγών:

Άρθρο 27
Σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών

1 Η στήριξη στο πλαίσιο του παρόντος µέτρου χορηγείται προκειµένου να διευκολυνθεί η σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών στους τοµείς της γεωργίας και της δασοπονίας µε σκοπό:
α) την προσαρµογή της παραγωγής και των προϊόντων των παραγωγών που είναι µέλη αυτών των οµάδων και οργανώσεων στις απαιτήσεις της αγοράς•
β) την από κοινού διάθεση εµπορευµάτων στην αγορά, συµπεριλαµβανοµένης της προετοιµασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασµού χονδρεµπόρων•
γ) τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή, και ιδίως σε σχέση µε τη συγκοµιδή και τη διαθεσιµότητα και
δ) άλλες δραστηριότητες που µπορούν να διεξάγονται από οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εµπορίας και η διευκόλυνση διαδικασιών καινοτοµίας.
2 Η στήριξη παρέχεται σε οµάδες και οργανώσεις παραγωγών οι οποίες αναγνωρίζονται επίσηµα από την αρµόδια αρχή των κρατών µελών µε βάση επιχειρηµατικό σχέδιο. Περιορίζεται σε οµάδες και οργανώσεις παραγωγών που είναι ΜΜΕ.
Τα κράτη µέλη ελέγχουν ότι οι στόχοι του επιχειρηµατικού σχεδίου έχουν επιτευχθεί εντός πέντε ετών από την αναγνώριση της οµάδας ή της οργάνωσης παραγωγών.

Οµάδες για κτηνοτρόφους
Στην εισήγησή τους, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιµών προσανατολίζονται να προτείνουν τα πέντε άτοµα ως ελάχιστο αριθµό κτηνοτρόφων που θα µπορούν να ιδρύσουν Οµάδα Παραγωγών. Κι αυτό για δύο λόγους: α) Υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας µεταξύ των κτηνοτρόφων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και β) χρειάζονται ευελιξία στην κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραµµάτων, έτσι ώστε να µπορούν είτε να προµηθευτούν µία παγολεκάνη είτε να κατασκευάσουν έναν κοινό µύλο ζωτροφών.

Σε πέντε φθίνουσες δόσεις η ενίσχυση
Η στήριξη στις Οµάδες Παραγωγών καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις για πέντε έτη κατ’ ανώτατο όριο από την ηµεροµηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η οµάδα ή η οργάνωση παραγωγών, µε βάση το επιχειρηµατικό της σχέδιο, και είναι φθίνουσα. Υπολογίζεται µε βάση την ετήσια διατεθείσα στο εµπόριο παραγωγή της οµάδας ή της οργάνωσης και δίνεται µέχρι και το 10% της αξίας της παραγωγής. Τα κράτη µέλη καταβάλλουν την τελευταία δόση µόνο µετά τον έλεγχο για την ορθή υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου.

Το πρώτο έτος, τα κράτη µέλη µπορούν να καταβάλουν ενίσχυση στην οµάδα ή οργάνωση παραγωγών υπολογιζόµενη µε βάση την µέση ετήσια αξία της διατεθείσας στο εµπόριο παραγωγής των µελών της, κατά τη διάρκεια τριών ετών πριν από τη συµµετοχή τους στην οµάδα ή στην οργάνωση.

Τα κράτη µέλη µπορούν να εξακολουθούν να στηρίζουν τη σύσταση οµάδων παραγωγών µετά την αναγνώρισή τους ως οργανώσεων παραγωγών υπό τους όρους του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, που αφορά την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). Το καθεστώς ενίσχυσης της ΚΟΑ είναι αντίστοιχο µε αυτό που ισχύει ήδη για τα οπωροκηπευτικά σήµερα και θα επεκταθεί για όλες τις οµάδες παραγωγών που θα ιδρυθούν τα επόµενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου