Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού

Μιλτιάδης Βασιλακάκης: Ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και αύξησης ελέγχων από τα ΚΕΠΠΥΕΛ (4/2/2014 12:00)

Μιλτιάδης Βασιλακάκης: Ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και αύξησης ελέγχων από τα ΚΕΠΠΥΕΛ
Η ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού της χώρας τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα: «Υγιές και κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό – βασική προϋπόθεση αγροτικής ανάπτυξης», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), στα πλαίσια της 25ης Agrotica 2014, τα συμπεράσματα της οποίας σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος. «Στη χώρα μας ο γεωργός πληρώνει στα φυτώρια για να αγοράσει πολλαπλασιαστικό υλικό και δεν γνωρίζει τι αγοράζει», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΕΕΟ και Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης. «Θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στη χώρα μας από τα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), ώστε να γνωρίζουμε το φυτωριακό υλικό που παράγει η χώρα μας και πού πωλείται. Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερα εργαστήρια ταυτοποίησης ποικιλιών και υποκειμένων», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις φυτείες εμβολιοληψίας, ο κ. Βασιλακάκης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες και να βρίσκονται τουλάχιστον σε απόσταση 500 μέτρων από καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το κόστος για τη δημιουργία μιας τέτοιας φυτείας είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μητρικών φυτειών είτε από το δημόσιο είτε από ιδιώτες (ενδεχομένως με κοινοπραξίες των μεγάλων φυτωριούχων).
Ένα ακόμη πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού. Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας παρατηρούμε εισαγόμενες ποικιλίες πυρηνοκάρπων (ιαπωνική δαμασκηνιά κ.α.) που μολύνονται από φυτόπλασμα και πρέπει να ξεριζωθούν. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες.
Πάντως υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον στην ημερίδα από αγρότες και γεωτεχνικούς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Αθ. Τσαυτάρη, που στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού στη γεωργία. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αγγελάκη, από τη Δ/νση Εισροών Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, ο οποίος απαντούσε στα πολλά ερωτήματα των πολιτών για την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία που αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό».

Τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:

1) Η μόνη συλλογή προβασικού υλικού στην Ελλάδα είναι αυτή των εσπεριδοειδών που δημιουργήθηκε πρόσφατα από το ΥΠΑΑΤ στον Πόρο Τροιζηνίας, ενώ δεν υπάρχουν μητρικές φυτείες προβασικού υλικού γιγαρτοκάρπων και πυρηνοκάρπων.
2) Μητρικές φυτείες για παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού έχουν μόνο μερικά μεγάλα φυτώρια για περιορισμένο αριθμό ειδών και ποικιλιών γιγαρτοκάρπων και πυρηνοκάρπων. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μητρικών φυτειών είτε από το ΥΠΑΑΤ είτε από ιδιώτες (ενδεχομένως από κοινοπραξίες φυτωριούχων).
3) Συνεχώς διαπιστώνεται η ύπαρξη ιώσεων ή και φυτοπλασμάτων σε φυτείες σχετικά νεαρής ηλικίας (επιδημιολογικές μελέτες Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας ΑΠΘ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο).
4) Ο έλεγχος των φυτωρίων από τα ΚΕΠΥΕΕΛ δεν είναι επαρκής καθώς αυτά δεν διαθέτουν την εργαστηριακή υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό για μοριακούς ελέγχους αναγνώρισης των ποικιλιών ή υποκειμένων αλλά ούτε και ανίχνευσης των ιώσεων ή φυτολασμάτων.
5) Πολλοί φυτωριούχοι, κυρίως με φυτωριακές μονάδες μικρού μεγέθους, δεν ενδιαφέρονται ή δεν επιθυμούν να πιστοποιήσουν το φυτωριακό τους υλικό για ευνόητους λόγους.
6) Ποικιλίες πατενταρισμένες που εισάγονται δεν προστατεύονται από την πολιτεία και ήδη αρκετοί οίκοι του εξωτερικού δεν διαθέτουν τις ποικιλίες τους σε Έλληνες φυτωριούχους.
7) Προτείνεται να συσταθεί στους Έλληνες φυτωριούχους ή αγρότες να μην εισάγουν φυτά ακτινιδιάς από την Ιταλία, διότι πολύ πιθανόν να είναι μολυσμένα από το βακτήριο που προκαλεί το βακτηριακό έλκος (Pseudomonas sp.).
8) Για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων (νηματώδεις, αφίδες, βακτηριακό κάψιμο, ψύλλα της αχλαδιάς) να συνιστώνται ανθεκτικές ποικιλίες ή υποκείμενα.
9) Προστασία από την πολιτεία ελληνικών ποικιλιών ή κλώνων ελιάς και άλλων οπωροκηπευτικών (ντόπιες ποικιλίες ντομάτας κ.λ.π.) με ταυτοποίηση και εγγραφή στο εθνικό κατάλογο ποικιλιών.
10) Διαπιστώθηκε ότι τα πιστοποιημένα εμβολιασμένα λαχανικά (αγγούρι, κ.λ.π.) έχουν κατακτήσει την ελληνική αγορά, καθώς διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
11) Βασικός ή και προβασικός σπόρος πατάτας μπορεί να παραχθεί από ποικιλίες των οποίων ή πατέντα έχει λήξει (π.χ. Sputna) με θερμοθεραπεία και παραγωγή μικροκονδύλων με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου