Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ηλεκτρονικά πλέον τα μισθωτήρια για την ενοικίαση αγροτικής γης


Τσατσάκης Γιάννης
|  08/01/2014 - 01:23 μμ{2}
Περιθώριο ενός μήνα από την έναρξη της μίσθωσης αγροτικής γης ή ακινήτου ή την τροποποίηση της έχουν οι αγρότες προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των μισθωτηρίων συμβολαίων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Θα πρέπει να δηλώνονται όλα τα στοιχεία των μισθώσεων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.Θα πρέπει να δηλώνονται όλα τα στοιχεία των μισθώσεων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.
Αυτό καθίσταται πλέον υποχρεωτικό από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, με την υποχρέωση υποβολής να αφορά εκμισθωτές – υπεκμισθωτές γης και γενικότερα όσους προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου, ακόμα κι αν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος. Θα πρέπει να δηλώνονται όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία έναρξης μίσθωσης είναι η 1η Απριλίου 2014, το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η 31η Μαΐου.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των στοιχείων του μισθωτηρίου, ο φορολογούμενος  απλά προχωράει στη εκτύπωση της απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.
Με αφορμή της έναρξης λειτουργίας της νέας εφαρμογής, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα μισθωτήρια συμβόλαια.
Πιο αναλυτικά:

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Έδαφος – Ανάλυση - Ερμηνεία

Τι είναι το έδαφος

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Πολυζόπουλος (1976), έδαφος είναι το από χαλαρά υλικά ανώτερο στρώμα του φλοιού της γης το οποίο προ­ήλθε από την αποσάθρωση πετρωμάτων και την περαιτέρω διαφοροποί­ηση του χαλαρού υλικού που προέκυψε από αυτή. Την αποσάθρωση και διαφοροποίηση προκάλεσαν μακροχρόνιες ατμοσφαιρικές και βιολογικές επιδράσεις, η σπουδαιότητα των οποίων επηρεάζεται σημαντικά από το τοπογραφικό ανάγλυφο και τη φύση του μητρικού πετρώματος.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μικρές και ευέλικτες Ομάδες για όλα τα αγροτικά προϊόντα

Θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για όλα τα προϊόντα από τις Βρυξέλλες

Αλεξανδρής Πέτρος|  31/01/2014 - 12:56 μμ
Σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και όχι µόνο στα οπωροκηπευτικά, θα µπορούν να ιδρύονται από το 2015 Oµάδες Παραγωγών και να ζητούν χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, σύμφωνα με µε τον κανονισµό 1305/2013 για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Εξετάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριζόντια πριµοδότηση των Οµάδων Παραγωγών σε όλα τα προγράµµατα.Εξετάζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριζόντια πριµοδότηση των Οµάδων Παραγωγών σε όλα τα προγράµµατα.
Όπως ισχύει, τον ελάχιστο αριθµό µελών τον αποφασίζει το κράτος µέλος, ενώ το ποσοστό χρηµατοδότησης επί της παραγωγής αυξάνεται από το 4,6% που ισχύει τώρα στο 10%. Βέβαια, στην πρώτη περίπτωση αναφερόµαστε σε υφιστάµενες οµάδες, ενώ το ποσοστό 10% επί του τζίρου αφορά υπό σύσταση οµάδες, οπότε και εκτιµώµενη παραγωγή σε βάθος πενταετίας. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης που ορίζει ο κανονισµός ετησίως είναι τα 100.000 ευρώ.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού

Μιλτιάδης Βασιλακάκης: Ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και αύξησης ελέγχων από τα ΚΕΠΠΥΕΛ (4/2/2014 12:00)

Μιλτιάδης Βασιλακάκης: Ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και αύξησης ελέγχων από τα ΚΕΠΠΥΕΛ
Η ανάγκη πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού της χώρας τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα: «Υγιές και κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό – βασική προϋπόθεση αγροτικής ανάπτυξης», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), στα πλαίσια της 25ης Agrotica 2014, τα συμπεράσματα της οποίας σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος. «Στη χώρα μας ο γεωργός πληρώνει στα φυτώρια για να αγοράσει πολλαπλασιαστικό υλικό και δεν γνωρίζει τι αγοράζει», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΕΕΟ και Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Βασιλακάκης. «Θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στη χώρα μας από τα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), ώστε να γνωρίζουμε το φυτωριακό υλικό που παράγει η χώρα μας και πού πωλείται. Επίσης χρειαζόμαστε περισσότερα εργαστήρια ταυτοποίησης ποικιλιών και υποκειμένων», πρόσθεσε.