Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μοντέλα σταλακτήρων που κατασκευάζονται σήμερα.

Το νερό αναγκασμένο να κάνει μεγάλη διαδρομή είτε μέσα σε ελικοειδείς ή λαβυρινθώδεις αυλακώσεις είτε μέσα σε σωληνίσκους (γνωστοί ως σωλήνες τύπου σπαγγέτι) με ανάλογο μήκος χάνει την πίεσή του και εκρέει με τη μορφή σταγόνων. Η προο­δευτική μείωση της πιέσεως επιτρέπει μεγαλύτερα διαμετρήματα των αυλακώ­σεων ή των σωληνίσκων και κατά συνέπεια μείωση των κινδύνων εμφράξεως από στερεά σώματα.


Η δυνατότητα δε αυξομειώσεως του μήκους της διαδρομής επιτρέπει τη ρύθμι­ση της πιέσεως λειτουργίας και τη ρύθμιση της παροχής του σταλακτήρα.

Ως παράδειγμα συγκρίσεως των δύο μηχανισμών αναφέρεται ότι μία στενή ο­πή διαμέτρου 1 mm δίνει, υπό πίεση 1 atm, παροχή ίση με 25 //h, ενώ ένας αγω­γός με την ίδια διάμετρο και με μήκος 1 m, δίνει, με την ίδια πίεση, παροχή ίση με 5 //h.

Από το παράδειγμα αυτό φαίνεται καθαρά ότι αυξομειώνοντας το μήκος του σωληνίσκου μπορούμε να ρυθμίσομε την παροχή σε όποια τιμή θέλομε μεταξύ 5 και 25 //h.

Για όλους τους τύπους σταλακτήρων θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πίεση λει­τουργίας τους κυμαίνεται συνήθως από 1 ως 1,5 atm και η παροχή τους από 2 ως 10 //h. 0 ηριθμός και οι αποστάσεις μεταξύ τους επάνω στη γραμμή αρδεύσεως μεταβάλλονται ανάλογα με το είδος των φυτών και τις αποστάσεις φυτεύσεώς τους.

Οι σταλακτήρες οποιουδήποτε τύπου και αν είναι, πρέπει να παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

— Να εξασφαλίζουν σταθερή και ομοιόμορφη παροχή για δεδομένη πίεση.

— Να μην εμφράζονται εύκολα από στερεά σώματα ή χημικά κατάλοιπα που περιέχβνται συνήθως στο νερό.

— Να έχουν χαμηλό κόστος.

— Να τοποθετούνται εύκολα στις γραμμές αρδεύσεως.

— Να επιτρέπουν την εύκολη προετοιμασία των γραμμών αρδεύσεως για μετα­φορά τους σε άλλη θέση, αν χρειασθεί.

Η διάταξη των σταλακτήρων ακολουθεί κατά κανόνα τη διάταξη των γραμμών αρδεύσεως (σχ. 2.3ιε) επάνω ατις οποίες τοποθετούνται. Βέβαια μία απόκλιση από τη διάταξη των γραμμών αρδεύσεως είναι δυνατή με τη χρησιμοποίηση σταλακτή­ρων μεγάλης διαδρομής, με μορφή σωληνίσκου (σπαγγέτι). Στόχος πάντως κάθε διατάξεως είναι η κατά το δυνατόν ομοιόμορφη διαβροχή του εδάφους στο βάθος του κυρίου ριζοστρώματος των φυτών.

Αντλητικό συγκρότημα.

Η πίεση λειτουργίας του συστήματος που περιγράψαμε παραπάνω» μπορεί να εξασφαλίζεται ή από μία δεξαμενή η οποία πρέπει να βρίσκεται σε αρκετό ϋψος ώ­στε να καλύπτεται ολόκληρο το αγρόκτημα από πλευράς απαιτούμενης πιέσεως ή συνηθέστερα από μία αντλία, μια και στις περισσότερες περιπτώσεις το νερό αν­τλείται από πηγή νερού (πηγάδι, γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι κ.ά.) και στη συνέχεια μέσω της κεφαλής διοχετεύεται στον αγρό με την ανάλογη πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου