Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Αντιμετώπιση Ζιζανίων στην Ελιά




Η ελιά μπορεί να επιβιώσει σε χαμηλής γονιμότητας εδάφη και με ελάχιστη υγρασία. Δυστυχώς όμως, πολλά είδη ζιζανίων είναι προσαρμοσμένα στις ίδιες συνθήκες και αναπτύσσονται γρηγορότερα από τα ελαιόδενδρα, αφαιρώντας από το έδαφος το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία.

Τα ζιζάνια, ειδικά τα πολυετή είδη, έχουν σχεδόν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με τις ελιές. Εντούτοις, η προσαρμοστικότητα και η μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους, εξασφαλίζουν γρηγορότερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτήν της ελιάς. Για το λόγο αυτό, η αντιμετώπιση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν την έναρξη της εαρινής βλάστησης των δένδρων.

Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων

Λεωνιδάκης Δημήτριος
Γεωπόνος

Οι περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης των ζιζανίων έχουν σαν μέσω τους την χρήση ζιζανιοκτόνων καθώς και την κατεργασία του εδάφους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες της παραγωγής λόγω των ζιζανίων. Παρόλο που οι μέθοδοι αυτοί δίνουν προσωρινά ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα ζιζάνια εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό γιατί διακρίνονται από συγκεκριμένα γνωρίσματα τα οποία τα καθιστούν ικανά να επιβιώνουν ή να είναι συνέχεια παρόντα σε ένα αγρό ανεξάρτητα από τη στρατηγική διαχείρισης.Για παράδειγμα η πλήρως εξόντωση ενός συγκεκριμένου είδους ζιζανίου από ένα αγροοικοσύστημα με τη βοήθεια είτε κάποιου ζιζανιοκτόνου είτε κάποια κατεργασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ζιζάνιο να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο το οποίο εκμεταλλευόμενο την απουσία του, θα είναι ικανό να προωθηθεί και να κυριαρχήσει αγροοικοσύστημα αυτό. Είναι λοιπόν αυτή η εναλλαγή των ζιζανίων που κάνει την καταπολέμηση τόσο δύσκολη και ιδιαίτερα σε συστήματα τα οποία που χρησιμοποιείται μόνο μια στρατηγική αντιμετώπισης, πχ μόνο χημική.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ενεργό το σύστημα υποβολής ενιαίας αίτησης για το 2014 του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τσίρμπας Ανδρέας|  19/03/2014 - 09:32 πμ
Ανοιχτό για αιτήσεις είναι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης του 2014, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσιεύει και έναν οδηγό με τα βήματα της online υποβολής της αίτησης.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης έχει ενεργοποιηθεί και δύνανται  οι παραγωγοί που ενεργοποίησαν επιτυχώς τους κωδικούς πρόσβασης στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης κωδικών για το έτος 2014 και να υποβάλλουν διαδικτυακώς την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2014.
Επισημαίνεται, ότι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη τόσο για τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2013 ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής όσο και γι’ αυτούς που υποβάλλουν για πρώτη φορά. Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακώς την αίτησή τους όσοι δηλώνουν αγροτεμάχια που γεωχωρικά ανήκουν σε περισσότερες από μια περιφερειακή ενότητα (κύρια και συμπληρωματική αίτηση) ή ζωικό κεφάλαιο.
Για όσους δικαιούχους υποβάλλουν φέτος την αίτησή τους διαδικτυακά τονίζεται ότι:
• Θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως  15/5/2014
• Δίνεται η δυνατότητα μεταβολής των γεωχωρικών δεδομένων
• Ο δικαιούχος υποχρεούται να ψηφιοποιήσει το σύνολο των δικαιολογητικών που συνοδεύουν την αίτησή του (όπως προβλέπεται στην σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ).
Για την υποβολή της αίτησης σας:
• Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://osde2014.dikaiomata.gr/ από οποιοδήποτε σημείο έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.
• Συμπληρώστε στη σχετική φόρμα τα απαραίτητα στοιχεία..
• Ακολουθήστε τις οδηγίες τόσο για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού σας και την ενεργοποίησή του, όσο και για να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση σας.
Τα δικαιολογητικά τα οποία οφείλετε να ψηφιοποιήσετε για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για ενίσχυση κατά περίπτωση είναι τα ακόλουθα:
• Υπογεγραμμένη η πρώτη σελίδα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης που εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο σας
• Θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή της σελίδας «Εντολή Χρέωσης Λογαριασμού – Εξουσιοδότηση» (εφόσον επιλεγεί ως τρόπος καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς η εξουσιοδότηση)
• Αντίγραφα των παραστατικών νομής ενοικιαζόμενων κτηματολογικών τεμαχίων (εφόσον υπάρχουν ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια)
• Αντίγραφο Ε9 ή συμβόλαιο που αποδεικνύει τη νόμιμη κατοχή των αγροτεμάχιων στις περιπτώσεις που δεν έχει ακόμα χρονικά ενημερωθεί το Ε9 (εφόσον υπάρχουν ιδιόκτητα αγροτεμάχια)
• Αντίγραφο βεβαίωσης «Δικαιωμάτων Κατοχής Κοινοτικών Βοσκοτόπων» (εφόσον δηλωθούν Κοινοτικοί Βοσκότοποι)
• Αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και βαμβακιού (εφόσον υπάρχει αίτημα για λήψη πρόσθετης ενίσχυσης σκληρού σίτου άρθρου 68 ή ειδικής ενίσχυσης βάμβακος)
• Αντίγραφο Μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων (εφόσον δηλωθούν αιγοπρόβατα)
• Άδεια μετακίνησης προς θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) από όπου γίνεται η μετακίνηση (για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους)
Η  καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης 2014 & Δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2014 μέσω διαδικτύου ορίζεται η 15/05/2014.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μύρτιλλο: Προσφέρει κέρδη ως 2.500 ευρώ το στρέμμα

Μύρτιλλο: Προσφέρει κέρδη ως 2.500 ευρώ το στρέμμα

Υψηλό καθαρό εισόδημα υπόσχεται στους παραγωγούς η καλλιέργεια του μύρτιλλου. Σε 30-35 έτη υπολογίζεται η μέση διάρκεια της παραγωγικής ζωής μιας φυτείας
Υψηλό εισόδημα από 2.200 μέχρι και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα προσφέρει το μύρτιλλο. Η εναλλακτική καλλιέργεια του μπλούμπερι, όπως είναι η ξένη ονομασία του, διαδίδεται σιγά σιγά και στη χώρα μας, ενώ στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε ευρωπαϊκές χώρες έχει εδραιωμένη θέση στον αγροτικό τομέα.
Κέρδη έως 2.500€ ανά στρέμμα από το μύρτιλλο
Τα μυστικά για το μύρτιλλο τα αποκαλύπτει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος – σύμβουλος επιχειρήσεων Κάσσανδρος Γάτσιος.