Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Αλληλεπίδραση θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος


Μια υψηλή περιεκτικότητα
 ενός στοιχείου της στήλης (1), μπορεί να αναστέλλει την απορρόφηση των στοιχείων που επισημαίνονται σε μπλε
(1)
N
P
K
Ca
Mg
Fe
Cu
Zn
Mn
B
N
Άζωτο










P
Φώσφορος










K
Κάλιο










Ca
Ασβέστιο










Mg
Μαγνήσιο










Fe
Σίδηρος










Cu
Χαλκός










Zn
Ψευδάργυρος










Mn
Μαγγάνιο










B
Βόριο










 
Πολλές φορές, τα φυτά μπορούν να παρουσιάζουν μια τροπενία ενός στοιχείου, πριν ξοδευτείτε με αγορές λιπασμάτων, μια έξυπνη κίνηση είναι να κάνετε μια χημική ανάλυση του εδάφους. Όπως φαίνεται στον άνω πίνακα, η τροφοπενία μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση ενός στοιχείου στο έδαφος. ΠΧ: όταν σε ένα έδαφος το κάλιο είναι σε υψηλά επίπεδα, τα φυτά αδυνατούν να απορροφήσουν το άζωτο, τον φώσφορο, το ασβέστιο και  το μαγνήσιο , με αποτέλεσμα το φυτό να παρουσιάζει μια τροφοπενία του ενός , πολλών ή και όλων των αναφερομένων στοιχείων. Τι γίνεται εάν αγνοείται μια τέτοια πληροφορία; Το πρώτον σπαταλάτε τα λεφτά σας με την προσθήκη των λιπασμάτων , δεύτερον τα επιπλέον λιπάσματα θα μολύνουν το περιβάλλον αφού έτσι κ’ αλλιώς δεν θα απορροφηθούν από τα φυτά.
Σε αυτήν την περίπτωση κάνουμε διαφυλική εφαρμογή λιπάσματος.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Καλλιέργεια μηλιάς σε κήπο και γλάστρα. Συμβουλές. Εχθροί και Ασθένειες. Τρόποι αντιμετώπισης.

Γράφτηκε από την  


Εικόνα 1. Καρπός μηλιάς.
Η μηλοκαλλιέργεια είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.

Εικόνα 2. Άνθος μηλιάς.
Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.

Οδηγίες για το πως να φυτέψετε δέντρα

μετά τη φύτεψη ενός δέντρου
Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε στον κήπο σας νέα δέντρα. Σας λείπουν πορτοκαλιές, μηλιές, κερασιές, μανταρινιές, ροδιές, κυδωνιές, αμυγδαλιές, λεμονιές, συκιές, κλπ; Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε δέντρα!
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω πρακτικές συμβουλές για να φυτέψετε με επιτυχία δέντρα. Δέντρα τα οποία θα πιάσουν και θα τα χαίρεστε εσείς και οι διάδοχοί σας για πολλά χρόνια.
Μια Κινέζικη παροιμία λέει: “Αν θες 1 χρόνο ευημερίας, φύτεψε καλαμπόκι. Αν θες 10 χρόνια ευημερίας,  φύτεψε δέντρα.  Αν θες 100 χρόνια ευημερίας εκπαίδευσε τα παιδιά”.

Φύτευση και μεταφύτευση δένδρων και φυτών


Grant Wood, Tree Planting Group (Πηγή εικόνας)
Το κείμενο αυτό σχετικά με τη φύτευση και μεταφύτευση δέδρων και φυτών, μου το έστειλε ο κύριος Βασίλης Γιαχαλής.
Τον ευχαριστώ πολύ για το κείμενο, αλλά και για τις συμβουλές που μας δίνει.
Στήν παρούσα θεματική ενότητα, λέγοντες "φύτεμα" δέν περιλαμβάνεται, ή δέν αναφέρεται τό φύτεμα μέ σπόρους (σπορο-φύτευσις). Επίσης, στό "δένδρα" περιλαμβάνονται καί τά φυτά μέ ξυλώδη κορμό. Έτσι, περιοριζόμεθα στίς τρείς ακόλουθες περιπτώσεις:
  • "Φύτεμα" δένδρων μέ μεταφοράς τους, από εκεί απ’ όπου έχουν φυτρώσει καί αναπτυχθή, μεταφέροντας τό φυτό μέ τήν ριζική του κεφαλή καί τήν μπάλα τού χώματός του γύρω απ' αυτήν. Δηλαδή, μεταφυτεύομε τό δένδρο συνολικά ως έχει αναπτυχθή μέχρις εκείνου τού σημείου.
  • "Φύτεμα" δένδρων ως μεταφύτευσι, αλλά μέ ξερίζωμα από τήν θέσι όπου ευρίσκοντο, μέ απόσπασι τού κορμού των καί (μέρους) τής ριζικής κεφαλής των, αλλά χωρίς τήν μπάλα τού χώματος γύρω απ' αυτήν.
  • "Φύτεμα" δένδρων από μοσχεύματα (βέργες-κλαδιά). Η ανωτέρω διάκρισις επιβάλεται λόγω τής ιδιαιτέρας πρακτικής πού θά πρέπη νά ακολουθήσωμε κατά περίπτωσι, πέραν τών γενικών αρχών.

Η λίπανση δέντρων, κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών

Λίπασμα είναι οποιαδήποτε ουσία που παρέχεται στα φυτά (από το έδαφος ή το φύλλωμα) και έχει σκοπό να τα εφοδιάσει με τα απαραίτητα για την θρέψη τους στοιχεία.
Η βασική λίπανση διενεργείται κατά το στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους και πριν την εγκατάσταση των φυτών σε αυτό.
Η επιφανειακή λίπανση αφορά την παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά σε δόσεις µετά την εγκατάστασή τους στον χώρο καλλιέργειας. Αποσκοπεί στην αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απορροφώνται από τα φυτά και είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για το άζωτο.
Μη αρδευόμενη γεωργία ή ξηρική καλλιέργεια είναι η καλλιέργεια φυτών χωρίς άρδευση σε περιοχές όπου η ετήσια βροχόπτωση δεν ξεπερνά τα 500 mm.

Δενδρώδεις καλλιέργειες (Δέντρα)

Αμυγδαλιά

Είναι δέντρο απαιτητικό σε άζωτο και κάλιο, ενώ η περίσσια φωσφόρου στο έδαφος συντελεί στην καλή ανάπτυξη των ριζών. Κοπριά, φωσφορούχα και καλιούχα λιπάσματα χορηγούνται το φθινόπωρο (Νοέμβριο). Η νιτρική μορφή του αζώτου δίνεται λίγο πριν την άνθηση, ενώ η φθινοπωρινή λίπανση συνοδεύεται με μικρή ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος σε αμμωνιακή μορφή ή από κάποιο σύνθετο λίπασμα. Αν η αμυγδαλιά σας είναι στη παραγωγική διαδικασία, τότε συνήθως χρησιμοποιούμε κάποιο σύνθετο λίπασμα όπως τα 12-12-12 ή 11-15-15. Αν το έδαφος μας έχει pH κοντά στο 7, η δοσολογία για το σύνθετο λίπασμα είναι 4-6 κιλά/δένδρο. Για τα νεαρά δένδρα, τη χρονιά που τα φυτεύουμε είναι 30-80 γραμ./δένδρο λιπάσματος 15-30-15 τους μήνες Μάιο-Ιούνιο για κάθε δεύτερο πότισμα και με συνολική ποσότητα τα 150 γραμ./δένδρο/έτος. Τη δεύτερη χρονιά, με δόσεις, η ποσότητα φτάνει τα 250 γραμ. φωσφορικής αμμωνίας /δένδρο.

Έδαφος, λιπάσματα και θρεπτικές ουσίες για τα φυτά συνέχεια…

Βασικά ΛιπάσματαΒασικά Λιπάσματα
Και να' μαστε πάλι εδώ για να συνεχίσουμε με τα λιπάσματα μας…

1. Τρόπος και χρόνος χρησιμοποίησης λιπασμάτων - Περίοδοι λίπανσης

Σημαντικό ρόλο στην σωστή χρήση των λιπασμάτων, είτε ποσοτικά είτε όσον αφορά τα θρεπτικά στοιχεία, είναι ο κατάλληλος τρόπος και χρόνος χρησιμοποίησης τους. Από αυτή την επιλογή, εξαρτάται η αλληλεπίδραση των στοιχείων με το έδαφος, η διάρκεια τους αλλά και η γονιμότητα του εδάφους. Ανάλογα με τη περίοδο ανάπτυξης που βρίσκεται το φυτό μας, έχουμε και διαφορετικό τρόπο προσθήκης του λιπάσματος που εξασφαλίζει και διαφορετικό τρόπο απορρόφησης των στοιχείων και τη καλύτερη δυνατή ικανοποίηση του. Ακόμα και το πιο μικρό «παραστράτημα» μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση ή επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης και να αλλάξει η χημική σύνθεση του προϊόντος ( καρπός, φύλλα).
Στην πράξη έχουμε 3 περιόδους προσθήκης λιπασμάτων:
  • πριν τη σπορά (μαζί με το σκάψιμο, όργωμα κτλ.)
  • κατά τη σπορά και
  • κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών με τις επιφανειακές λιπάνσεις

Βιομηχανικά λιπάσματα και λίπανση με κοπριά, κομπόστ, τύρφη, χλωρή λίπανση, αμειψισπορά, χώματα

Εικόνα 1.  Λιπάσματα, προσοχή τι ανακατεύετε... (Πανοραμίξ)Εικόνα 1. Λιπάσματα, προσοχή τι ανακατεύετε... (Πανοραμίξ)
Προσέξτε τι ανακατεύετε...
Δεν αναμιγνύουμε αζωτούχα λιπάσματα που περιέχουν αμμώνιο (ΝΗ4) με λιπάσματα που περιέχουν ασβέστιο (Ca) διότι χάνουμε το άζωτο! Δεν αναμιγνύουμε λιπάσματα που περιέχουν ασβέστιο με λιπάσματα φωσφόρου (P2O5) που η μορφή του είναι διαλυτή στο νερό γιατί μετατρέπεται σε δυσδιάλυτη! Δεν ανακατεύουμε λιπάσματα που μετά την ανάμιξη γίνονται λάσπη...
Ενώ... στον κήπο μας ταυτόχρονα με τα οργανικά λιπάσματα μπορούμε να προσθέσουμε και θειική αμμωνία και καλιούχα λιπάσματα. Επίσης, αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε κοπριά και νιτρικά λιπάσματα πρέπει να περιμένουμε 3-4 εβδομάδες μεταξύ των εφαρμογών τους. Τέλος, κοπριά ή ούρα με οργανικά υπολείμματα δεν πρέπει ταυτόχρονα με κάποιο ασβεστούχο λίπασμα αλλά περιμένουμε 8-12 εβδομάδες το λιγότερο.
Κάποια παραδείγματα, για να μην "καούμε"...
Η κοπριά μπορεί να αναμιχθεί με θειική αμμωνία, με χλωριούχο κάλιο, με θειικό κάλιο, με θειικό καλιομαγνήσιο και με ούρα. Δεν μπορεί να αναμιχθεί με ουρία, νιτρική αμμωνία, ασβεστονιτρική αμμωνία, νιτρικό ασβέστιο και σκουριά.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Παθολογία βακτήρια

Βακτηριακό κάψιμο των   δένρων της μηλιάς     
Παθογόνο αίτιο: Erwinia amylovora (burill) Winslow et al.
Ξενιστές: μηλιά αχλαδιά, κυδωνιά
Εμφάνιση  και σημασία:
Το κοινό όνομα της ασθένειας είναι βακτηριακό κάψιμο. Το όνομα υποδηλώνει την σοβαρότητα της μόλυνσης και την γρήγορη διάδοση. Το παθογόνο μπορεί να καταστρέψει ένα πλήρως ανεπτυγμένο και υγιές δένδρο μηλιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – συχνά και μέσα σε ένα μήνα. Επιπλέον η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά σε πολλά εκτάρια γης. Κατά την διαδικασία της εξάπλωσης το παθογόνο προσβάλει τόσο καλλιεργούμενα όσο και αυτοφυή φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Rosaceae  για παράδειγμα τα είδη Malus, Pyrus, Cydonia, Cotoneaster, Crategus, Pyracanta, Sorbus.

Η ασθένεια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη από την στιγμή που:
-        το παθογόνο εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στο φυτό – ξενιστή.
-         Το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για το παθογόνο.
-         Η ασθένεια αυξάνει το κόστος παραγωγής και καταστρέφει την καλλιέργεια και την έκταση.
-         Τα  μέσα αποτελεσματικού ελέγχου είναι περιορισμένα.
Το βακτηρίδιο επιζεί το χειμώνα κυρίως στις ελκώδεις πληγές των δέντρων, μερικές φορές στους οφθαλμούς.Ενεργοποιείται  κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθισης. Το παθογόνο διαδίδεται από το πολλαπλασιαστικό υλικό, τους καρπούς, τα έντομα - ακόμη και μέλισσες - τα πουλιά, τον αέρα, την βροχή, τη γύρη και την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως τα εργαλεία καλλιέργειας και η άρδευση. Η διάδοση της μόλυνσης επιταχύνεται  σημαντικά εάν κατά τη διάρκεια της άνθισης συνυπάρχουν υψηλή υγρασία, (75%), η υψηλή θερμοκρασία (18-25 °C) και παρουσία νερού. Τα παθογόνα βακτηρίδια εγκαθίστανται στο στίγμα και πολλαπλασιάζονται. Το βακτηρίδιο προωθείται  μέσω του μίσχου στους κλαδίσκους και τους κλάδους και προκαλεί τις δευτεροβάθμιες και περαιτέρω μολύνσεις στους νέους βλαστούς, τα φύλλα, την δευτερεύουσα γενιά ανθέων και τους πρώτους καρπούς. 
Συμπτώματα και εξέλιξη της ασθένειας:
Κατά την διάρκεια την βλάστησης, αρχικά μπορούν να  φανούν τα πρώτα συμπτώματα από την μόλυνση των ανθέων. Στα σέπαλα στους μίσχους των λουλουδιών εμφανίζεται βακτηριακή κολλώδης ουσία, τα λουλούδια εξασθενούν και τα προκαταρκτικά φρούτα γίνονται μαύρα αλλά παραμένουν στο δέντρο. Τα μολυσμένα και νεκρά φρούτα μουμιοποιούνται στο δένδρο.  Το πάνω μέρος των νέων – όχι ακόμα ξυλοποιημένων βλαστών, εξασθενεί και κυρτώνει παίρνοντας την μορφή που έχει η γκλίτσα του τσοπάνου. Τα καφετιά ή μαύρα προσβεβλημένα φύλλα δεν πέφτουν από τους βλαστούς ή τα κλαδιά. Στην περίπτωση έντονης μόλυνσης στα κλαδιά και στους μίσχους τον ευπρόσβλητων ειδών, εκκρίνεται άφθονη βακτηριακή κολλώδης ουσία. Η μόλυνση στους μίσχους ή στην βάση της ρίζας προκαλεί την διαίρεση του φλοιού, ελκώδεις πληγές και καφεκόκκινο αποχρωματισμό των ξυλωδών μερών. Οι ιστοί του φλοιού του μολυσμένου δένδρου γίνονται σκούροι με βαθουλώματα και αργότερα μαραίνονται.  Οι μολυσμένοι καρποί μαραίνονται  και μουμιοποιούνται, γίνονται μαύροι και παραμένουν στο δένδρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το βακτηριακό έκκριμα έχει μορφή σταγόνων γάλακτος που αργότερα γίνονται καφέ με την επίδραση του αέρα και σχηματίζονται μεγάλες σταγόνες. Το βακτήριο τελικά προτιμά μαλακούς ιστούς, υψηλή υγρασία και υγρές συνθήκες.
Ο κύκλος της ασθένειας:Το βακτηριακό έκκριμα που περιέχει βακτήρια εμφανίζεται την περίοδο της άνθισης. Το βακτήριο που αναπτύσσεται μέσα στο άνθος εισέρχεται στους ιστούς. Τα παραγόμενα ένζυμα διαλύουν το κυτταρικό τοίχωμα και την πηκτίνη των κυττάρων. Στους ιστούς σχηματίζονται βαθουλώματα που είναι γεμάτα από βακτηριακά κύτταρα μήκους 1-2 mms που συχνά σχηματίζουν χωριστές  αποικίες μεγέθους 3-5 mms. Το βακτήριο προσβάλλει μόνο ενεργά αναπτυσσόμενα φυτά αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί στους νεκρούς ιστούς ακόμα μετά από διάστημα δύο ετών.
Έλεγχος: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία – εκτός από την πρόληψη- είναι η έγκαιρη αναγνώριση της ασθένειας. Στην περίπτωση του βακτηρίου Erwina amylovora , η αλήθεια είναι ότι μόνο ένας συνδυασμός προστατευτικών εφαρμογών μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα (αγροτεχικά στοιχεία, υγιεινή κατάσταση των φυτών, παραγωγή ανθεκτικών και ανεκτικών  ειδών, χημικός και βιολογικός έλεγχος)
Τα μολυσμένα μέρη των φυτών πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και να καίγονται. Τα ψαλίδια κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε κλάδεμα με διάλυμα 10% Hypo.   Μία μέθοδος προστασίας μπορεί να είναι ο περιορισμός της υπερβολικής λίπανσης (κυρίως του αζώτου).
Η ποικιλία των χημικών που χρησιμοποιούνται για την προστασία είναι ελάχιστα. Χημικά που περιέχουν χαλκό, κάποια αντιβιοτικά, (κυρίως streptomicin, δευτερευόντως oxytetraciclin), περιστασιακά χημικά που περιέχουν flumenique και aluminium-fosetil μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η εφαρμογή των παρασιτοκτόνων αυτών  περιορίζεται αυστηρά σε πολλές χώρες. Ο ακριβής χρόνος επέμβασης που βασίζεται σε προβλέψεις είναι πιο αποτελεσματικός επειδή χρησιμοποιούνται λιγότερα αντιβιοτικά, και είναι πιο οικονομικός. Απουσία στοιχείων πρόβλεψης, το πρόγραμμα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζεται 2-4 φορές κατά την διάρκεια της άνθισης.


Τα παρακάτω φυτοπροστατευτικά χημικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον χημικό έλεγχο:

Χρησιμοποιώντας Pekacid ™ για να καθαρίσετε γραμμές άρδευσης

Σελίδα 1
Top Λιπάσματα Εξειδικευμένα Ποιότητας
Ref:
10001
Έκδοση / Ημερομηνία αναθεώρησης: 0511/0000
Σελίδα 1 από 3
Χρήσεις
Pekacid 0-60-20  είναι ένα νέο, καινοτόμο όξινων φωσφορικών λιπασμάτων καλίου. Διαλύει το
νερό για να σχηματίσει ένα πολύ όξινο διάλυμα λιπάσματος.
Είναι μια πηγή οξύτητας να διορθώσει υψηλό ρΗ νερού άρδευσης, καθώς και μια πηγή φυτικών
θρεπτικά συστατικά.
Pekacid ™ είναι επίσης ιδανικό για τον καθαρισμό των γραμμών άρδευσης.
Οφέλη
 Μειώνει το pH του νερού και του εδάφους στο βέλτιστο επίπεδο, βελτιώνοντας έτσι τη θρεπτική
τη διαθεσιμότητα.
 Η οξύτητα αυξάνει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών και βοηθά στην αύξηση fix
ιχνοστοιχεία (χαλκός (Cu), σίδηρος (Fe), μαγγάνιο (Mn) και ψευδαργύρου (Zn) σε ασβεστολιθικά εδάφη
και αλκαλικά εδάφη).
 Προμήθειες Κάλιο (Κ) στην πολύτιμη Chloride-ελεύθερη μορφή.
 Pekacid ™ είναι μια δωρεάν λίπασμα αζώτου που επιτρέπει την πλήρη και ανεξάρτητο έλεγχο του N
επίπεδο στο πρόγραμμα υδρολίπανση.
0:60:20 καινοτόμο όξινο
καλίου φωσφορικών λιπασμάτων
"Στερεά φωσφορικό οξύ σε μια τσάντα"
Pekacid ™
Λίπασμα PK
ΤΕΧΝΙΚΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Top Λιπάσματα Εξειδικευμένα Ποιότητας
Ref:
10001
Έκδοση / Ημερομηνία αναθεώρησης: 0511/0000
Σελίδα 2 από 3
Χημική / φυσική δεδομένα
Τυπική ανάλυση:
P
2
O
5
Φώσφορος
60%
K
2
O Κάλιο
20%
Cl (χλωρίδιο)
90ppm (maxi)
Na
2
O
150ppm
Βαρέα Μέταλλα
<5 ppm
Cd (κάδμιο)
<1 ppm
As (Αρσενικό)
<1 ppm
Αναλυτική Μέθοδος
Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Εμφάνιση
Λευκή σκόνη
Διαλυτότητα στο νερό
670 g / l
Οδηγίες χρήσης
Χρησιμοποιώντας Pekacid ™ για να μειώσει το pH του νερού άρδευσης
Pekacid ™ θα πρέπει να εφαρμόζεται με βάση το όξινο ανθρακικό (HCO
3
), Τα επίπεδα στο
νερό. Αυτό προσδιορίζεται με ανάλυση νερού.
Συνιστάται να διατηρήσει 50ppm του διττανθρακικά στο νερό για να δρα ως σταθεροποιητική
buffer και να αποτρέψει το επίπεδο του pH από το "yo-yoing"
Ο πίνακας δείχνει την ποσότητα του Pekacid ™ που χρειάζεται να προστεθεί στο νερό
σύμφωνα με τα επίπεδα που αναλύθηκαν διττανθρακικού που περιέχει. Οι αναγραφόμενες ποσότητες
της Pekacid ™ θα αφήσει ένα υπόλειμμα των 50 ppm διττανθρακικού και βασίζεται σε ένα στόχο
τελικό ρΗ του νερού 6.0.
[HCO
3
] Στην πηγή
νερό (ppm)
Pekacid g ανά 1.000 λίτρα
[P
2
O
5
] (Ppm)
2
O] (ppm)
31
0
0
0
61
46
28
9
92
92
55
18
122
138
83
28
153
184
110
37
183
230
138
46
214
276
166
55
244
322
193
64
275
368
221
74
305
414
248
83
Top Λιπάσματα Εξειδικευμένα Ποιότητας
Ref:
10001
Έκδοση / Ημερομηνία αναθεώρησης: 0511/0000
Σελίδα 3 από 3
Χρησιμοποιώντας Pekacid ™ για να καθαρίσετε γραμμές άρδευσηςΕφαρμόστε 3.5Kg - 5Kg των Pekacid ™ ανά 1000 λίτρα νερού για τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας άρδευσης χρόνου. Π.χ. αν ένας ποτίζει περιοχή με ρυθμό 40.000 λίτρα ανά ώρα, τότε είναι 10.000 λίτρα
που διέρχεται μέσω του συστήματος σε 15 λεπτά. Εισάγονται 35 - 50 κιλά Pekacid ™ στο άρδευση νερό κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 λεπτών από την άρδευση.
Γενικές πληροφορίες
Συσκευασία:
25 κιλά σακούλες από πολυαιθυλένιο
Εναρμονισμένο Δεν Δασμολογική:
31056005
Τεχνική υπηρεσία:
Για περισσότερες πληροφορίες, βοήθεια και πρόσβαση στο Solufeed
Συμβουλευτική Υπηρεσία, παρακαλούμε επικοινωνήστε Solufeed στην παρακάτω διεύθυνση.
Ως ένα «στεγνό οξύ" Pekacid ταξινομείται ως διαβρωτικό κίνδυνο και η συνήθης προφύλαξης
μέτρα που πρέπει να τηρούνται για τη χρήση χημικών. Προστατευτικά γάντια και τα μάτια
ασπίδες θα πρέπει να χρησιμοποιείται με οξύ ανθεκτική προστατευτική ενδυμασία.
Προφυλάξεις
Αναλυτικές πληροφορίες για την υγεία και την ασφάλεια μπορούν να βρεθούν στις σχετικές Δεδομένων Ασφαλείας Υλικού
(MSDS) διατίθεται κατόπιν αιτήσεως από την παρακάτω διεύθυνση.
Σημαντικό
Οι πληροφορίες σε αυτό το έγγραφο έχει συνταχθεί με προσοχή και παρέχονται με καλή πίστη.
Η εφαρμογή, χρήση και επεξεργασία οποιουδήποτε υλικού μαζί με την κανονιστική συμμόρφωση
η απόλυτη ευθύνη του αγοραστή. Όλες οι τεχνικές πληροφορίες ή άλλες παρεχόμενες συμβουλές
από τον πωλητή σε οποιαδήποτε μορφή δίνεται χωρίς εγγύηση για την πλήρη έκταση που προβλέπεται από το νόμο.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα προϊόντα μπορεί να διαφέρουν ή να μην είναι διαθέσιμη σε ορισμένες περιοχές.
Copyright © 2011 Solufeed Ε.Π.Ε.
Pekacid είναι σήμα κατατεθέν της ICL Fertilizers.
Solufeed είναι ένα εμπορικό σήμα της Solufeed Ltd και είναι νηολογημένα στην
ενδιαφερόμενες χώρες.
Solufeed Ltd
Highground Lane Barnham
West Sussex PO22 0BT UK
Τηλ: +44 (0) 1243 554090
Fax: +44 (0) 1243 554568
enquiries@solufeed.com
www.solufeed.com