Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Κόκκινος τετράνυχος

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Το άρθρο αναρτήθηκε στις 2010-08-21 19:20:17 στην παλιά ιστοσελίδα agri.gr.
Oι πληροφορίες που  παρέχονται ενδέχεται να μην είναι ακριβείς. Η αγγελίες εργασίας ΔΕΝ είναι εν ισχύ.
Παθογόνα Αίτια: Panonychus ulmi Koch
Bryobia rubrioculus Sche.
Tetranychus urticae Koch
Tetranychus viennensis Zacher
Ξενιστές: μηλιά, δαμασκηνιά, κερασιά, βυσσινιά, βερικοκιά, ροδακινιά και αμπέλι.
Εμφάνιση και Σημασία: Το μικρό και σχεδόν δυσδιάκριτο κόκκινο ή πορτοκαλί αραχνοειδές παράσιτο μπορεί να ανιχνευτεί και στις δύο επιφάνεις του φύλλου. Ο ρυθμός και ο εμφάνισης καθώς και ο πληθυσμός τους επηρρεάζονται σημαντικά από τους κλιματικούς (μικροκλιματικούς) παράγοντες. Επιβιώνουν τον χειμώνα με την μορφή των αυγών σε σχισμές του φλοιού των δένδρων κοντά στους οφθαλμούς, ανάμεσα στα κλαδιά και στις πτυχώσεις τους φλοιού. Σε περιπτώσεις σοβαρών προσβολών η μάζα των ελαφρώς επίπεδων, 0,15 mm μήκους αυγών, είναι αξιοπρόσεκτη. Τα αυγά είναι σφιχτά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και σχηματίζουν κόκκινες κηλίδες. Η έξοδος  της προνύμφης συνήθως ξεκινά πριν την έναρξη της άνθισης (τον Απρίλιο). Η διάρκειά της είναι γενικά 10 ? 15 ημέρες. Ετησίως αναπτύσσονται 5-6 γενιές αλλά υπάρχει αλληλλοκάλυψη εξαιτίας της συνεχούς εναπόθεσης αυγών και των διαρκών εξόδων. Τα θηλυκά εναποθέτουν διαχειμάζοντα αυγά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, και η εναπόθεση μπορεί να είναι  συνεχόμενη μέχρι τις πρώτες ομίχλες.
Συμπτώματα:
Η πρώιμη ζημιά που προκαλεί στους καρπούς ο κόκκινος τετράνυχος ξεκινά με διάσπαρτα ίχνη απομύζησης στα φύλλα. Σε περιπτώσεις πιο σοβαρών προσβολών τα ιχνη απομύζησης είναι το ένα πάνω στο άλλο και έτσι τα φύλλα εξασθενούν, μαραίνονται και παίρνουν ένα χάλκινο χρώμα. Τα κατεστραμένα φύλλα παίρνουν την μορφή κουταλιού. Έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη και σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν. Η πρώιμη προσβολή της άνοιξη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρπόδεση. Η μαζική αναπαραγωγή το καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του επόμενου έτους.

Βιoλογικός Κύκλος: Τα διαχειμάζοντα αυγά που εκκολάπτονται την άνοιξη, συνδέονται στενά με την ανάπτυξη των οφθαλών της μηλιάς. Η πρώτη εκκόλαψη συμβαίνει όταν οι οφθαλμοί της ποικιλίας Delicious  βρίσκονται πριν το στάδιο της ρόδινης κορυφής. Η εκκόλαψη συνεχίζεται καθ΄όλη την περίοδο της άνθισης. Οι προνύμφες  αμέσως μετακινούνται στο νεαρό φύλωμα και αρχίζουν να τρέφονται.  Πριν οι τετράνυχοι να πάνε στο επόμενο στάδιο, περνούν μια σύντομη περίοδο διάπαυσης. Οι ενήλικοι τετράνυχοι συνήθως εμφανίζονται με την πτώση των πετάλων. Οι θηλυκοί τετράνυχοι ζουν κατά μέσο όρο 18 ημέρες και κάθε θηλυκό μπορεί να εναποθέσει περίπου 35 αυγά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ο ρυθμός της ανάπτυξης εξαρτάται από την θερμοκρασία. Κάτω από ιδανικές ζεστές συνθήκες (μέσος όρος 26,7 °C), ένας βιολογικός κύκλος μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10-12 ημέρες, ωστόσο μία γενιά χρειάζεται 20-25 μέρες για να αναπτυχθεί. Οκτώ με δέκα γενιές μπορούν να αναπτυχθούν κατά την διάρκεια μιας βλαστικής περιόδου. Τα θηλυκά αρχίζουν να εναποθέτουν διαχειμάζοντα αυγά από τις αρχές μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Έλεγχος:
Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την ζημιά νωρίς την άνοιξη είναι πολύ σημαντική η καταστροφή των διαχειμάζοντων αυγών. Με το κλάδεμα και την περιποίηση των δένδρων, αυτό μπορεί εν μέρει μόνο να επιτευχθεί. Επομένως, η χημική επέμβαση πριν την εμφάνιση της προνύμφης είναι αναπόφευχτη, ιδιαίτερα όπου ο αριθμός των αυγών είναι μεγάλος. Ο ψεκασμός είναι απαραίτητος (mineral oil, paraffin oil, vaseline oil, polisulphid sulphur και  vaseline oil). Κατά την διάρκεια της προστασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι σωστό να εφαρμόζονται χημικές ουσίες με διαφορετικό τρόπο δράσης εναλλακτικά. Στην εναλλαγή των χημικών μπορούμε να επιλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία ουσιών  (Amitr?z, Propargit, Tetradifon, Fenpropatrin etc.). Εάν ο αριθμός των τετρανύχων υπερβαίνει τους 5-8 ανά φύλλο αυτό πρέπει να θεωρηθεί το κρίσιμο σημείο και ο ψεκασμός δεν πρέπει να καθυστερήσει. Το αρπακτικό αραχνοειδές που ανήκει στην οικογένεια Phytoseiidae  είναι ο φυσικός εχθρός του κόκκινου τετρανύχου και μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όνομα εντόμου: 
Tetranychus urticae Koch
Tetranychus viennesis Zacher
Ξενιστές: μηλιά, δαμασκηνιά, βυσσινιά, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, γαρύφαλο, φράουλα.
Βιολογικός Κύκλος:
Τα σεξουαλικά ώριμα γονιμοποιημένα θηλυκά διαχειμάζουν κάτω από τον φλοιό των δένδρων και ίσως  κάτω από ξερά, νεκρά φύλλα. Εμφανίζονται από το τέλος Μάρτη μέχρι το τέλος Απρίλη στους εκφυόμενους οφθαλμούς και στα νεαρά φύλλα. Οι εαρινές και φθινοπωρινές γενιές αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό (σε 20-40 ημέρες) ενώ οι θερινές γενιές αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα (σε 10-25 ημέρες). Ξηρές, ζεστές και μακρές ημέρες ευνοούν ιδιαίτερα τον πολλαπλασιασμό. Επομένως αυτά τα δύο είδη είναι ενεργά το καλοκαίρι.
Έλεγχος: Ο έλεγχος των ενήλικων τετρανύχων επιτυγχάνεται με καλή ποιότητα ψεκασμού με την χρήση χημικών επαφής. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την εναλλαγή των χημικών (Abamektin, Fenpropatrin, Propargit, Flufenzin, piridaben, Fenpiroximat,Hexitiazox). Αν μεταξύ των εντόμων υπάρχουν άτομα των T. urticae ή  T. Viennensis συνιστάται να χρησιμοποιείται η μεγαλύτερη δόση ψεκασμού γιατί το άκαρι κρύβεται σε ένα δίκτυ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
- See more at: http://www.agri.gr/e/%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%82/#sthash.2YonMOVS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου