Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Η συμβολαιακή γεωργία προσδίδει υπεραξία στα όσπρια του Βοΐου Κοζάνης

Την τάση της εποχής για στροφή στην καλλιέργεια οσπρίων αντιλήφθηκαν πριν από περίπου 4 χρόνια κάποιοι νέοι αγρότες από την ορεινή επαρχία Βοΐου στην Κοζάνη, οι οποίοι εγκαταλείποντας παραδοσιακές καλλιέργειες όπως αυτές του καπνού και των σιτηρών, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν φακή. Η ιδέα, συμπληρώθηκε το 2008 με την ίδρυση μιας εταιρείας η οποία θα τους έδινε τη δυνατότητα να τυποποιήσουν αλλά και να πουλήσουν το προϊόν τους. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τα «Προϊόντα Γης Βοΐου», μια εταιρεία η οποία σήμερα εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία με 90 παραγωγούς της περιοχής. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέτοχος της εταιρείας, κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης, η περσινή χρονιά πήγε ιδιαίτερα καλά και για τον λόγο αυτό φέτος καλλιεργούνται τα διπλάσια στρέμματα φακής, ενώ από το 2012 η εταιρεία ξεκινάει να ασχολείται και με τα φασόλια τύπου northern. Όσον αφορά τις τιμές των συμβολαίων για το 2012 στη φακή, φθάνουν το 1 ευρώ/κιλό.
«Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή, εμπορία και συσκευασία ελληνικών οσπρίων. Πρόκειται στην ουσία για μια Ανώνυμη Εταιρεία η οποία αποτελείται από 6 μετόχους ενώ οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα, φθάνουν τους 90 και εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Παπαϊορδανίδης, γεωπόνος και μέτοχος της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοΐου».

Εταιρεία - Παραγωγοί - Τιμές

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Όσοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την εταιρεία θα πρέπει καταρχήν να απευθυνθούν σε εμάς. Αυτό που θα πρέπει να τονίσω είναι ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον αγοράζουμε όσπρια μόνο από την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου Κοζάνης. Παρέχουμε στους παραγωγούς γεωτεχνική υποστήριξη, τους δίνουμε

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συγκομιδή... κερδών από φασόλια, φακές και ρεβίθια

Καθαρά έσοδα έως 350 ευρώ ανά στρέμμα υπόσχεται στους αγρότες η καλλιέργεια των οσπρίων.

Ελλειμματική σε παραγωγή η χώρα μας. Πολλαπλάσιες οι αποδόσεις όταν πρόκειται για βιολογικά προϊόντα

Κέρδη από... σίδηρο υπόσχεται η ξεχασμένη στη χώρα μας καλλιέργεια των οσπρίων. Τα καθαρά έσοδα στον παραγωγό κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν από 150 έως 350 ευρώ το στρέμμα. Τα φασόλια, η φακή και το ρεβίθι ανοίγουν σημαντικές ευκαιρίες για εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά τους, καθώς η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε παραγωγή και πλεονασματική σε εισαγωγές.
Οι ποσότητες της φακής που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελάχιστες σε σχέση με το ύψος της κατανάλωσής της, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των αναγκών μας να καλύπτεται με εισαγωγές από άλ
Οι ποσότητες της φακής που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελάχιστες σε σχέση με το ύψος της κατανάλωσής της, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των αναγκών μας να καλύπτεται με εισαγωγές από άλλες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς

Αν και τα εδάφη της χώρας είναι τα πλέον κατάλληλα για να ευδοκιμήσουν τα όσπρια, εντούτοις πάνω από το 60% των οσπρίων είναι ξένης προέλευσης.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στήριγμα για την τιμή του μήλου οι ισχυρές εξαγωγικές βάσεις


Νέες βάσεις στην εγχώρια αγορά των μήλων έχει θέσει ο εξαγωγικός προσανατολισμός που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια με το άνοιγμα καινούργιων αγορών στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda, η συστηματική εξαγωγή κόκκινου μήλου, η οποία αρχίζει με την έναρξη της συγκομιδής, ουσιαστικά πέτυχε να αποσυμφορήσει την ελληνική αγορά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για αυξημένη ζήτηση του προϊόντος και από τους εγχώριους διακινητές.
Φέτος, που η παραγωγή κόκκινων μήλων είναι μειωμένη κατά 20%, η αυξημένη ζήτηση έχει προκαλέσει άνοδο και στις τιμές παραγωγού.Φέτος, που η παραγωγή κόκκινων μήλων είναι μειωμένη κατά 20%, η αυξημένη ζήτηση έχει προκαλέσει άνοδο και στις τιμές παραγωγού.
Μάλιστα, σε χρονιές όπως η φετινή, που η παραγωγή κόκκινων μήλων είναι μειωμένη κατά 20%, η αυξημένη ζήτηση έχει προκαλέσει άνοδο και στις τιμές παραγωγού.

Στην περιοχή του Πηλίου, καταγράφεται σημαντική μείωση παραγωγής κατά 30%, με τη συνολική ποσότητα να υπολογίζεται στα 9 εκατ. κιλά. Η μείωση αυτή αποδίδεται στη μειωμένη καρπόδεση, στη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε 2-3 φορές το καλοκαίρι, αλλά και στην ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή στις 12 Σεπτέμβρη και έριξε μέρος της παραγωγής, όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Διονύσης Βαλασσάς. 

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Πώς υπολογίζεται ο στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια

Πώς υπολογίζεται ο στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης Μαρία Βουργάνα.
Στην τσιμπίδα της εφορίας πέφτουν για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.
Με την θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για πρώτη φορά επιβάλλεται για πρώτη φορά “στρεμματικός” φόρος για καλλιεργούμενες εκτάσεις , αγρούς βοσκοτόπια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια θα είναι περιορισμένου εύρους αλλά θα αυξάνονται για εκτάσεις σε τουριστικές – παραθαλάσσιες περιοχές ή αγροτεμάχια με κατοικία
Ειδικότερα για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα εφαρμόζεται ένας βασικός συντελεστής φορολογίας (Β.Σ.Φ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1,5 ευρώ το στρέμμα. Για να υπολογιστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης με τον βασικό συντελεστή φορολογίας, (1,5 ευρώ) . Από κει και πέρα το γινόμενο που προκύπτει πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με τον Συντελεστή Θέσης, τον Συντελεστή Χρήσης, τον Συντελεστή Απόστασης από τη Θάλασσα, τον Συντελεστή Απομείωσης Επιφανείας, τον Συντελεστή Πρόσοψης και τον Συντελεστή Κατοικίας (αν βέβαια υπάρχει κατοικία).
· Ο Συντελεστής Θέσης. Αντιστοιχεί στην ελάχιστη αντικειμενική αξία γης (Αρχική Βασική Αξία ή Α.Β.Α.) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει η εκτός σχεδίου έκταση . Ξεκινά από 1 και α φθάνει μέχρι το 3,5.
· Ο Συντελεστής Χρήσης. Ανάλογα με τη χρήση της εδαφικής έκτασης, θα εφαρμόζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5.
· Ο Συντελεστής Απόστασης από τη Θάλασσα. Ανάλογα με την απόσταση κυμαίνεται από 1 έως 3.
· Ανάλογα με την επιφάνεια της έκτασης εφαρμόζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ). Ο ΣΑΕ θα ανέρχεται σε 1 για κάθε εδαφική έκταση με επιφάνεια μέχρι 130 στρέμματα
· Ο Συντελεστής Πρόσοψης. Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσβαση σε εθνική οδό, τότε θα εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2, εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό ο Συντελεστής διαμορφώνεται σε 1,1 ενώ αν έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό πέφτει στο 1.
· Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός της εδαφικής έκτασης εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια του ιδιοκτήτη κι έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων, ο Συντελεστής Κατοικίας δεν εφαρμόζεται.
Οι επιβαρύνσεις των αγροτεμαχίων φαίνονται στα ακόλουθα παραδείγματα :
- Αγροτεμάχιο 9,5 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργειες, σε περιοχή της Ημαθίας, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία του ιδιοκτήτη, επιφάνειας 80 τ.μ.
Φόρος αγροτεμαχίου: 356,25 ευρώ
-Αγροτεμάχιο 1 στρέμμα με δενδροκαλλιέργεια, σε περιοχή του Δήμου Νάξου, σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και με εξοχική κατοικία 160 τ.μ. εντός αυτού.
Φόρος αγροτεμαχίου: 216,56 ευρώ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ιπποφαές: Εισόδημα 2.000 ευρώ το στρέμμα

ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ


Ιπποφαές: Εισόδημα 2.000 ευρώ το στρέμμα

Εισόδημα που φθάνει και ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής.
Σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας του ιπποφαούς που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (super foods) είναι ότι -σύμφωνα με τους γνώστες- έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, προσαρμόζεται ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη.
Η καλλιέργεια του ιπποφαούς μπορεί να δώσει μια παραγωγή σε καρπούς 800-1.000 κιλών το στρέμμα και 100-150 κιλά φύλλα
Η καλλιέργεια του ιπποφαούς μπορεί να δώσει μια παραγωγή σε καρπούς 800-1.000 κιλών το στρέμμα και 100-150 κιλά φύλλα
Το ιπποφαές -όπως μας αναφέρει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος που έχει εκδώσει και βιβλίο για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια με τίτλο «Ιπποφαές, το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος»- είναι ένα είδος που καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών από δεκαετίες στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και ως φυτό για την προστασία των επικλινών εδαφών από τη διάβρωση, όπως και ως καλλωπιστικό φυτό.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013



http://extension.umass.edu/fruitadvisor/sites/fruitadvisor/files/pdf-doc-ppt/HighDensityApple.pdf

Managing High-Density Apple Trees for High Yield and Fruit Quality

Terence L. Robinson,

Department of Horticultural Sciences

New York State Agricultural Experiment Station, Cornell University

Geneva, NY 14456

The successful management of apple trees in any high-density planting system depends

on maintaining a balance between vegetative growth and fruiting (Fig. 1). If vigor is too low,

excessive fruiting results, fruit size declines, biennial bearing increases and trees fail to fill their

allotted space soon enough to make the orchard profitable. If vegetative vigor is excessive then

flowering and fruiting are reduced and containment of the tree to the allotted space becomes

problematic. The successful balance of vegetative vigor and fruiting results in ‘calm’ trees that

produce heavy annual crops and require only a light annual pruning. Pruning and crop load

management are the primary management tools along with fertilization and irrigation that are

used to achieve a balance between vegetative growth and cropping throughout the orchards life.


The Tall Spindle Planting System for Apples in the Northeast

Steve Hoying1, Terence Robinson2, and Mike Fargione1

Cornell University Cooperative Extension

Hudson Valley Lab, Highland, NY1 and NYSAES, Geneva, NY2

The Tall Spindle planting system is an apple planting system particularly suited for the

Northeast. It maximizes profitability through early yield, improved fruit quality, reduced

spraying, pruning, and training costs, and the ability to rapidly establish new orchards with more

profitable apple varieties.