Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Παραγωγή μήλων κατά χρονιές

Ποικιλίες διαφέρουν σε διετή τάση που φέρουν τους, και αυτό θα πρέπει να ενσωματωθούν σε φορτία των καλλιεργειών επιτρέπεται σε νεαρά δέντρα », είπε
 "Για τις ετήσιες καλλιέργειες ποικιλιών όπως το Gala, σας προτείνουμε τα φορτία των καλλιεργειών από
8 μήλα τον πρώτο  4 τόνοι
15 έως 20 μήλα ανά δένδρο κατά το δεύτερο έτος, 8 τόνοι
50 έως 60 μήλα ανά δένδρο κατά το τρίτο έτος και 25 με 30 τόνοι
100 μήλα ανά δένδρο κατά το τέταρτο έτος.  50 τόνοι
 Για αργή ανάπτυξη και διετή ποικιλίες που φέρουν, όπως Honeycrisp, τα φορτία των καλλιεργειών θα πρέπει να είναι το μισό χρησιμοποιείται με Gala. "

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Διαχυτήρες Φερομόνης Φύλου για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας

Νέο προϊόν από την Χελλαφάρμ

Agronews|  17/04/2013 - 10:53 πμ
Οι διαχυτήρες CHECKMATE CM – X εκλύουν μια ποσότητα φερομόνης που προκαλεί ένα κομφούζιο στον οπωρώνα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 5 μηνών. Έτσι τα αρσενικά άτομα δεν μπορούν να εντοπίσουν τα θηλυκά οπότε δεν έχουμε ζευγάρωμα.
Η ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε. πήρε πρόσφατα έγκριση για την χώρα μας στο σκεύασμα CHECKMATE CM -XL για την καταπολέμηση της καρπόκαψας της μηλιάς.

To συγκεκριμένο σκεύασμα παρεμποδίζει τη σύζευξη αρσενικού - θηλυκού εντόμου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ωοτοκίες και κατά συνέπεια προνύμφες που προσβάλλουν τους καρπούς Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς.

Η ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε. δραστηριοποιείται στην μέθοδο παρεμπόδισης της σύζευξης από το 1991 και έχει αναπτύξει μια σειρά σκευασμάτων για διάφορους εντομολογικούς εχθρούς. Έτσι διαθέτει μια πολύχρονη εμπειρία και ειδικά τεχνικά εκπαιδευμένους γεωπόνους.

Το CHECKMATE CM - XL αποτελείται από ειδικούς διαχυτήρες εμποτισμένους με την φερομόνη φύλλου της καρπόκαψας της μηλιάς (Cydia pomonella).

Διαθέτει ανώτερη τεχνολογία που εξασφαλίζει σταδιακή αποδέσμευση φερομόνης και σταθερά ομοιόμορφο ρυθμό απελευθέρωσης. Η εκλυόμενη αυτή ποσότητα φερομόνης από τους διαχυτήρες CHECKMATE CM - X προκαλεί ένα κομφούζιο στον οπωρώνα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 5 μηνών. Έτσι τα αρσενικά άτομα δεν μπορούν να εντοπίσουν τα θηλυκά οπότε δεν έχουμε ζευγάρωμα, ωοτοκίες και νεαρές προνύμφες καρπόκαψας που θα προσβάλλουν τους καρπούς.

Το σκεύασμα δεν επηρεάζεται από βροχές, ποτίσματα και ψεκασμούς. Έχει δοκιμαστεί εκτενώς από κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα. Χρησιμοποιείται δε εμπορικά τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική με πολύ μεγάλη επιτυχία κατακτώντας συνεχώς την εμπιστοσύνη των παραγωγών μήλων και αχλαδιών.

Το σκεύασμα παρασκευάζεται από τον οίκο Suterra LLC – USA που ειδικεύεται στην παραγωγή και ανάπτυξη σκευασμάτων παρεμπόδισης της σύζευξης. Το CHECKMATE CM-XL είναι συμβατό με άλλες μεθόδους καταπολέμησης.
Οι διαχυτήρες CHECKMATE CM – X εκλύουν μια ποσότητα φερομόνης που προκαλεί ένα κομφούζιο στον οπωρώνα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου 5 μηνών.
Έτσι τα αρσενικά άτομα δεν μπορούν να εντοπίσουν τα θηλυκά οπότε δεν έχουμε ζευγάρωμα
Τα πλεονεκτήματα του Checkmate CM-XL:
✓ Παρέχει προστασία από την καρπόκαψα για μεγάλο χρονικό διάστημα (περίπου 5 μήνες ) λόγω της υψηλής συγκέντρωσης και ποσότητας φερομόνης που περιέχουν οι διαχυτήρες αλλά και της ανώτερης τεχνολογίας σταδιακής αποδέσμευσης που συνδυάζει.

✓ Η συνεχής χρήση μειώνει με επιτυχία τους πληθυσμούς της καρπόκαψας στην περιοχή που χρησιμοποιείται, ακόμη και κάτω από τα οικονομικά όρια προσβολής.

✓ Δεν αφήνει χημικά υπολείμματα στους καρπούς και ούτε απαιτεί μακράν περίοδο αναμονής για πριν τη συγκομιδή.

✓ Προτείνεται και αποτελεί μέσον που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανάπτυξης ανθεκτικότητας της καρπόκαψας.

✓ Δεν έχει επίδραση σε μέλισσες, ωφέλιμα έντομα και ακάρεα του οπωρώνα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να συμβάλλουν στην διατήρηση χαμηλών πληθυσμών άλλων εχθρών π.χ τετράνυχος, αφίδες κ.λπ.

✓ Δεν απαιτεί χρόνο αναμονής για την είσοδο στο κτήμα μετά από την εφαρμογή, ώστε να γίνουν οι
προγραμματισμένες εργασίες, αραίωμα, θερινά κλαδέματα κ.λπ.

✓ Οι διαχυτήρες του CHECKMATE CM-XL είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να γίνεται εύκολα και γρήγορα η εφαρμογή τους (κρέμασμα), χωρίς μεγάλο εργατικό κόστος.

✓ Είναι συμβατό με άλλες μεθόδους καταπολέμησης (π.χ. ψεκασμούς για φουζικλάδιο, αφίδες κ.λπ).

✓ Δεν απαιτεί επανάληψη εφαρμογής μετά από βροχή

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ (www.hellafarm.gr)
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ PDF 

ΤΑ ΦΥΤΟΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 50%!

Μάστιγα για τη γεωργία ο νηματώδης σκώληκας

Προσβάλλουν τις ρίζες, που μοιάζουν σαν να έχουν παντού κόμπους και τα φυτά καταστρέφονται. Το μενού δεν έχει τελειωμό: πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, τομάτες, μπρόκολα, φράουλες, σταφύλια κ.ά.
Εφιάλτης για τους αγρότες, κακός μπελάς για τις καλλιέργειες αποδεικνύονται οι σκώληκες με την επωνυμία νηματώδεις. Η καταπολέμηση γίνεται σήμερα με χημικές, φυσικές και βιολογικές μεθόδους, αλλά όποια κι αν εφαρμόστηκε δεν κατάφερε να μηδενίσει εντελώς τον πληθυσμό τους κι απ' ό,τι φαίνεται η έρευνα έχει μέλλον.
Μικροσκοπικά σκουλήκια με σώμα λεπτό, επίμηκες και κυλινδρικό, έχουν μακρόχρονη πορεία στη Γη, ήδη από την προϊστορία. Ωσπου το 17ο αιώνα εμφανίζονται και οι φυτοπαρασιτικοί νηματώδεις σκώληκες, οι οποίοι προσαρμόζονται εξαιρετικά εύκολα στο περιβάλλον.
Προσβάλλουν τις ρίζες, που μοιάζουν σαν να έχουν παντού κόμπους και τα φυτά καταστρέφονται. Το μενού δεν έχει τελειωμό: πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, τομάτες, μπρόκολα, φράουλες, σταφύλια κ.ά. Οπου υπήρξαν προσβολές σε ελληνικές καλλιέργειες, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5%-50%! Οι πιο επιζήμιοι νηματώδεις σκώληκες, εξηγεί η τεχνολόγος-γεωπόνος, Μαρία Κορμπή, από το Εργαστήρι Νηματωδολογίας του Τμήματος Εντομολογίας και Γ. Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, είναι τα γένη των Meloidogyne, Heterodera και Globodera. Ενα θηλυκό Meloidogyne (κομβονηματώδης) μπορεί να γεννήσει από 100 ώς 1.000 αβγά, ενώ τα θηλυκά Heterodera και Globodera γεννούν 500-600 αβγά!
Αντιμετώπιση
Για να σχεδιαστεί πρόγραμμα καταστολής, χρειάζεται κατ' αρχάς να διαγνωστεί ποιο είδος έχει κάνει τη ζημιά. Η θανάτωση των νηματωδών με χημικά μέσα (χημική καταπολέμηση) δημιούργησε περιβαλλοντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να στραφεί σε φυσικές και βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Συστήνεται προσοχή στη μεταφορά χώματος φυτών ή φυτικών τμημάτων κονδύλων βολβών, που είναι προσβεβλημένοι, να μη δίνονται καλλιεργητικές μηχανές... όπου να 'ναι και οι αγρότες να είναι προσεκτικοί ακόμη και στα ρούχα που φορούν. Οι νηματώδεις μπορούν να μεταφερθούν, κατά την κ. Κορμπή, ακόμη κι από αρδεύσεις, με έντομα ή και με ισχυρούς ανέμους, που μπορούν να παρασύρουν τα αβγά. Επαγρύπνηση χρειάζεται και για το πολλαπλασιαστικό υλικό, συστηματική απολύμανση των γεωργικών εργαλείων με διάφορα μέσα (καυτό νερό, ατμό κ.ά.), διεξαγωγή αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα κ.ά.
Η επιστημονική κοινότητα συστήνει στους παραγωγούς, αν υποψιαστούν ότι υπάρχουν νηματώδεις σκώληκες, να στείλουν δείγματα σε εργαστήρια και βέβαια να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα χωράφια τους. Με την κατάλληλη κατεργασία του εδάφους, οι νηματώδεις εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ χρειάζεται αγρανάπαυση το καλοκαίρι, αμειψισπορά, δηλαδή σπορά με ψυχανθή (όσπρια κ.ά.) ή εναλλαγή καλλιέργειας. Αλλες μέθοδοι είναι η ηλιοαπολύμανση (κάλυψη του αγρού με διαφανές πλαστικό το καλοκαίρι, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τους νηματώδεις), απολύμανση του εδάφους με υδρατμούς ή με προσθήκη οργανικής ουσίας που ευνοεί σαπροφυτικούς οργανισμούς, οι οποίοι δρουν ανταγωνιστικά προς τους νηματώδεις.
Υπάρχει βεβαίως και η βιολογική καταπολέμηση, όπου οι νηματώδεις μειώνονται με ανταγωνιστικά φυτά (λ.χ. σπαράγγι, κατηφές) ή μπορούν να προσκολληθούν σε φυτά-παγίδες, ώστε να μένουν ανέπαφες οι καλλιέργειες, με τη χρήση φυσικών εχθρών (βακτήρια, παράσιτα κ.ά.). Τέλος, υπάρχουν πλέον και ανθεκτικές ποικιλίες φυτών, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά, παρά το στενό μαρκάρισμα από τους νηματώδεις...

Τον Μάιο χτυπά η καρπόκαψα τη μηλιά


Εμμανουηλίδης Ηλίας
|  21/05/2012 - 09:37 πμ
Η περίοδος της πρώτης πτήσης της καρπόκαψας βρίσκεται, τώρα το Μάιο, σε πλήρη εξέλιξη στα περιβόλια με μηλιές. Στις περιοχές όπου υπάρχουν συλλήψεις πεταλούδων καρπόκαψας στις φερομονικές παγίδες και ανάλογα με τις συστάσεις των Περιφερειακών κέντρων αγροτικών προειδοποιήσεων θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένο εντομοκτόνο.
Οι επεμβάσεις είναι προληπτικές και στοχεύουν στη θανάτωση των νεαρών προνυμφών πριν αυτές εισχωρήσουν στα καρπίδια.
ΣκευάσματαΓια την αντιμετώπιση της καρπόκαψας στη μηλιά έχουν εγκριθεί αρκετά σκευάσματα με βάση διάφορες δραστικές ουσίες, όπως :
• Calypso 480 SC, αιωρηματοποιήσιμο υγρό με δραστική ουσία thiacloprid 48%, βάρος ανά όγκο, της Bayer Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014
• Decis 25 EC, γαλακτοποιήσιμο υγρό με δραστική ουσία deltamethrin 2,5%, βάρος ανά όγκο, της Bayer Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013
• Cascade 10 DC εναιωρηματοποιήσιμο συμπύκνωμα, με δραστική ουσία flufenoxuron 10%, βάρος ανά όγκο, της BASF Hellas ΑBEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012
• Insegar 25 WG, βρέξιμοι κόκκοι με δραστική ουσία fenoxycarb 25% κατά βάρος της Syngenta Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012
• Calypso 180 OD, ελαιώδες αιώρημα με δραστική ουσία thiacloprid 18%, βάρος ανά όγκο, της Bayer Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014
• Steward 30 WG, βρέξιμοι κόκκοι με δραστική ουσία indoxycarb 30% κατά βάρος της DuPont Hellas ABEE και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Μαρτίου 2016.
ΕφαρμογέςΑποτελεσματική εφαρμογή, για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας στη μηλιά, γίνεται με την έναρξη εναπόθεσης των αυγών μέχρι πριν της εισόδου των νεαρών προνυμφών στους νεαρούς καρπούς. Δοσολογία ανάλογα με το σκεύασμα :
• Cascade 10 DC, 100 κ. εκ. σκευάσματος σε 100 λίτρα νερό, ημέρες πριν από τη συγκομιδή 50
• Insegar 25 WG, 100 γραμ. σε 100 λίτρα νερό, ημέρες πριν από τη συγκομιδή 60
• Steward 30 WG, 16,5 γραμ. σε 100 λίτρα νερό, ημέρες πριν από τη συγκομιδή 7
• Decis 25 EC, 60 κ. εκ. σε 100 λίτρα νερό, ημέρες πριν από τη συγκομιδή 15.