Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012


Οδηγίες φύτευσης

  • Άνοιγμα λάκκου έτσι ώστε να παίρνει σχεδόν όλο το ριζικό σύστημα. Πλούσιο ριζικό σύστημα κατά τη μεταφύτευση σημαίνει καλό ξεκίνημα, και στη συνέχεια καλή ανάπτυ­ξη του δενδρυλλίου στη διάρκεια της άνοιξης και το καλοκαίρι.

  • Κατά τη φύτευση δεν πατάμε το χώμα (ελαφρύ πάτημα με το χέρι). Πολύ πάτημα και πίεση, ειδικά σε λασπερά χώματα, μπορεί να προκαλέσει ασφυξία του ριζικού συστήμα­τος και κακό ξεκίνημα των δενδρυλλίων την άνοιξη.

  • Δεν κάνουμε εμβάπτιση της ρίζας των δενδρυλλίων σε χαλκό διότι έχει φυτοτοξική δράση.


ΤΕΤΆΡΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Κόκκινο μήλο μέχρι το κοτσάνι θέλει η αγορά .


Όσο πιο εντυπωσιακό και έντονο είναι το χρώμα του μήλου, τόσο πιο εύκολα θα το αγοράσει ο καταναλωτής.

Ειδικά στις κόκκινες ποικιλίες, που αποτελούν περίπου το 80% της εγχώριας αγοράς, η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει στον τελικό αγοραστή.
Μετά από πολυάριθμα ταξίδια με τον...Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρνισσας στο εξωτερικό, τόσο σε χώρες παραγωγούς (Ιταλία, Ισπανία) όσο και σε καταναλώτριες χώρες (Ρωσία, Ευρώπη), ο Γιώργος Μουρατίδης, υπάλληλος του συνεταιρισμού και μηλοκαλλιεργητής, έχει καταλάβει το τι θέλει η αγορά. Και ψάχνει συνεχώς νέες ποικιλίες μήλων, αχλαδιών και κερασιών, που τις φέρνει από το εξωτερικό και τις δοκιμάζει ίσως και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
ΜΗΛΟ ΦΟΥΤΖΙ ΖΕΝ ΑΖΤΕΚ (FUJI ZEN AZTEC)- (Malus domestica)
Εμφάνιση Μεγάλης Εικόνας

ΜΗΛΟ ΦΟΥΤΖΙ ΖΕΝ ΑΖΤΕΚ (FUJI ZEN AZTEC)- (Malus domestica)

(Κωδικός:03.15.110)
Τιμή: Για τιμή καλέστε στο 2253024100 
Ρωτήστε μας για αυτό το προϊόν

ΜΗΛΟ ΦΟΥΤΖΙ ΖΕΝ ΑΖΤΕΚ
Καταγωγή: Από το Aumori της Ιαπωνίας, τυχαία μετάλλαξη σε οπωρώνα Fuji.
Συμπεριφορά δένδρου: Ζωηρή ποικιλία με μεγάλα σταχτοπράσινα φύλλα και φακίδια στο φλοιό των κλάδων. Πλαγιοκλαδεί και καρποφορεί ιδιαίτερα σε λεπτοκλάδια και λαμβούρδες.
Επικονοιαστές: Granny Smith, Red Delicious, Golden, Gala.
Καρπός: Μεγάλου μεγέθους. Το κόκκινο χρώμα εμφανίζεται με ριγωτή διάταξη επάνω στο φλοιό. Η σάρκα του είναι ιδιαίτερα τραγανή, με γλυκιά γεύση και πλούσιο χυμό.
Συγκομιδή: Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της είναι ότι μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου ο φλοιός του καρπού είναι ακόμα πράσινος ενώ στην συνέχεια αναλόγως την περιοχή που καλλιεργείται αποκτά κόκκινο χρώμα.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Νότες

http://www.geoanalysi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=61
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=63199
http://www.agroths.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%82/

http://echetle.info/web-links.html
http://www.yperaksia.gr/ergasthrio/deigmatolhpsia.html
βιβλιο 9ε βιολογίαφυτου 140Ε
αναλύσεις Χόματος νερού
Αναστασιάδης Γιάννης Διαβατά Θεσ/νικη BIOLAB 2310784712-6973669051-4380100890464 ATE 160E
http://www.agronews.gr/business/shedia-veltiosis/arthro/87578/kourema-10-stis-dapanes-gia-trakter/
ποιότητα του εδάφους
σύρματα
http://www.syrmatourgia.com/syrmata.html
mikritsips
καλλιέργεια αμπελιού http://users.sch.gr/gsidirop/kaliergiaampelioy.htm

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012


Οδηγίες φύτευσης δενδρυλλίων

Agronews|  26/11/2012 - 03:16 μμ
Ειδικά για επαγγελματικούς οπωρώνες, πρέπει να προηγηθεί ανάλυση εδάφους και να γίνει ένα όργωμα του εδάφους, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης, σε βάθος περίπου 40cm.
Πριν το όργωμα θα πρέπει να προστεθούν και να ενσωματωθούν φωσφοροκαλλιούχα λιπάσματα σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την εδαφολογική ανάλυση.
Στη συνέχεια με 2-3 περάσματα καλλιεργητή εδάφους το χώμα ψιλοχωματίζεται και ισοπεδώνεται, ενώ στη συνέχεια χαράσσονται οι θέσεις φύτευσης των δενδρυλλίων.
Α. Γυμνόριζα δενδρύλλια

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012


ΚΛΑΔΕΜΑ

Το κλάδεμα είναι ίσως η πιο σημαντική εργασία στον οπωρώνα καθώς καθορίζει άμεσα την παραγωγικότητα, το σχήμα και τη βιωσιμότητα του δέντρου. Μεταξύ των άλλων εργασιών, το κλάδεμα είναι η πιο τεχνική εργασία και απαιτεί προσοχή. Κάθε εμπειρία είναι χρήσιμη, ωστόσο για να κλαδέψουμε τον οπωρώνα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικές βασικές αρχές.
Σαν ορισμό μπορούμε να θεωρήσουμε το κλάδεμα ως την "αφαίρεση μη χρήσιμων φυτικών οργάνων με σκοπό την ανάπτυξη χρήσιμων φυτικών οργάνων είτε στο σχηματισμό του δέντρου είτε στην καρποφορία". Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο κλάδεμα, κυρίως στα νεαρά δέντρα. Ωστόσο, το κλάδεμα δεν είναι το ίδιο δύσκολο για όλα τα οπωροφόρα δέντρα και περιλαμβάνει τα εξής στάδια/ κατηγορίες:




Βασικές αρχές κλαδέματος



Το κλάδεμα είναι ίσως η πιο σημαντική εργασία στον οπωρώνα καθώς καθορίζει άμεσα την παραγωγικότητα, το σχήμα και τη βιωσιμότητα του δέντρου. Μεταξύ των άλλων εργασιών, το κλάδεμα είναι η πιο τεχνική εργασία και απαιτεί προσοχή. Κάθε εμπειρία είναι χρήσιμη, ωστόσο για να κλαδέψουμε τον οπωρώνα μας θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικές βασικές αρχές.
Σαν ορισμό μπορούμε να θεωρήσουμε το κλάδεμα ως την “αφαίρεση μη χρήσιμων φυτικών οργάνων με σκοπό την ανάπτυξη χρήσιμων φυτικών οργάνων είτε στο σχηματισμό του δέντρου είτε στην καρποφορία”. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο κλάδεμα, κυρίως στα νεαρά δέντρα. Ωστόσο, το κλάδεμα δεν είναι το ίδιο δύσκολο για όλα τα οπωροφόρα δέντρα και περιλαμβάνει τα εξής στάδια/ κατηγορίες:

Η Καλλιέργεια της μηλιάς στο νότιο Τυλόρο (BOLZANO, MERANO)



Αρχική  Δημοσιεύσεις  Άρθρα στον Ελληνικό Τύπο.  Η Καλλιέργεια της μηλιάς στο νότιο Τυλόρο (BOLZANO, MERANO)


Τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης, το Νότιο Τυρόλο στη Βόρεια Ιταλία επισκέφθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, για μια εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, συνεταιριστών του Ανατολικού Πηλίου και μηλοπαραγωγών..
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αντινομάρχης κ. Π. Μπατζιάκας, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ .Π. Ζυγούρης, η διευθύντρια Τουρισμού κα Μ. Θλιβερού, ο επίκουρος καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Γ. Νάνος, εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, γεωπόνοι στελέχη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γεωπόνοι του συνεταιρισμού Ζαγοράς, εκπρόσωποι των Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου και των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Κισσού και Τσαγκαράδας.